„Nestlé” 2020. gada pārskats: iekšējā izaugsme sasniedza 3,6% visā pasaulē un 5,5% Baltijā
Pasaulē lielākais pārtikas produktu un dzērienu ražošanas uzņēmums „Nestlé” ir publicējis 2020. gada pārskatu, kurā apkopoti finanšu rezultāti un sniegts ieskats 2021. gadā.
Par spīti pērn Covid-19 sagādātajām problēmām visiem uzņēmumiem, „Nestlé” sasniedza ievērojamus rezultātus, trešo gadu pēc kārtas panākot iekšējā pārdošanas pieauguma, rentabilitātes un kapitāla izmantošanas efektivitātes uzlabojumu. Iekšējā izaugsme sasniedza 3,6% visā pasaulē un bija augstākā pēdējos piecos gados. Izaugsmi veicināja ieguldījumi augošās jomās, piemēram, augu izcelsmes pārtikā, kafijā un uztura zinātnē.
Šajā sarežģītajā gadā arī „Nestlé Baltics” pārsniedza prognozes ar 5,5% iekšējo pieaugumu salīdzinājumā ar 2019. gadu.
„Nestlé” izaugsmes galvenie veicinātāji ir uz patērētājiem orientētas inovācijas, kas turklāt cenšas mazināt uzņēmuma ietekmi uz vidi, piemēram, „Maggi” buljonu papīra iesaiņojums un augu izcelsmes pārtika, kā arī nepārtrauktā digitālā pārveide: e-komercijas pieaugums, radot vērtību ar analīzes izmantošanu, darbības digitalizāciju un darbinieku digitālo prasmju paaugstināšanu. Piemēram, 2020. gadā „Nestlé” e-komercijas pārdošanas apjoms veidoja 12,8% no pārdošanas un pieauga par 48,4%. Turklāt vairāk nekā 60% no visām uzņēmuma kampaņām digitālajos medijos izmantoja uz datiem balstītu un uz auditoriju orientētu pieeju, lai personalizētu vēstījumu patērētājiem. Šīs tendences kopā ar pastiprinātu koncentrēšanos uz kopīgas ilgtermiņa vērtības radīšanu, kas sniedz ieguldījumu sabiedrībā un aizsargā vidi, turpinās arī 2021. gadā.
Uzsvars uz mājdzīvniekiem un gatavošanu mājas apstākļos
„Nestlé Baltics” finanšu vadītāja Jeļena Vorkoviča teic, ka, neraugoties uz to, ka 2020. gads izrādījās grūts, tas bija finansiāli stabils.
„Vislielākās izaugsmes veicinātājas bija mājās izmantojamās preces, piemēram, kafija un kakao, mājdzīvnieku barība, ēdiena gatavošanas sastāvdaļas. „Nestlé Baltics” preču pārdošanas dinamika tieši atspoguļoja pārmaiņas pircēju vidē un jauno realitāti, kurā ļaudis daudz vairāk laika pavadīja, gatavojot ēdienu mājās, baudot omulīgus karstās šokolādes rituālus un lutinot mājdzīvniekus,” viņa stāsta.
J. Vorkoviča norāda, ka vienlaikus krasi samazinājās impulsīvo pirkumu kategorijas preču patēriņš. Aicinājumi palikt mājās valstu un starptautiskā līmenī rezultējās tukšās ielās, kā arī līdzņemamās kafijas vai šokolādes batoniņu pārdošanas kritumā.
Tādas pašas tendences bija vērojamas visā Eiropā, kur ievērojami pieauga patēriņš mājās un konstanti samazinājās aktīvās atpūtas preču (līdzņemamās kafijas, pudelēs pildīta ūdens, līdzņemamās konditorejas) iegāde,” saka „Nestlé Baltics” finanšu vadītāja.
Visā pasaulē kopumā pa preču kategorijām lielākais „Nestlé” izaugsmes veicinātājs bija „Purina PetCare” un tā augstākās klases zīmoli „Purina Pro Plan”, „Purina ONE” un „Felix”. Sakarā ar pieaugušo pieprasījumu pēc lētiem bagātinātajiem pieniem un produktiem gatavošanai mājās piena produktu kategorijā bija vērojams augsts viencipara pieaugums. Kafijas kategorija uzrādīja vidēju viencipara pieaugumu, ko veicināja liels patērētāju pieprasījums pēc „Starbucks” precēm, „Nespresso” un „Nescafé”. „Starbucks” preču pārdošanas apjoms sasniedza 2,7 miljardus Šveices franku, 2020. gadā radot papildu pārdošanas apjomu vairāk nekā 400 miljonu Šveices franku apmērā. Gatavo ēdienu un ēdiena gatavošanas palīglīdzekļu kategorijā bija vidēja viencipara izaugsme ar spēcīgu pieaugumu vairumā preču grupu stingro ierobežojumu laikā. Lai gan pandēmijas dēļ samazinājās pieprasījums sabiedriskās ēdināšanas kanālos, veģetārās un augu izcelsmes pārtikas piedāvājumā turpinājās stabils divciparu pieaugums. „Nestlé Health Science” pārdošanas apjoms sasniedza divciparu pieaugumu, atspoguļojot lielāku pieprasījumu pēc precēm, kas atbalsta veselību un imūnsistēmu. Konditorejas izstrādājumu kategorijas izaugsme bija mazliet negatīva, jo samazinājās pieprasījums pēc impulsīviem pirkumiem un dāvanām piemērotām precēm. Ūdens kategorija informēja par pārdošanas apjoma samazinājumu, tāpēc ka to lielā mērā ietekmē sabiedriskās ēdināšanas kanāli.
Iekšējiem resursiem bija izšķirīga nozīme
Šajā ar citiem nesalīdzināmajā gadā „Nestlé” koncentrējās uz trim galvenajiem uzdevumiem: darbinieku drošību, darbības nepārtrauktību un palīdzības sniegšanu grūtībās nonākušai vietējai sabiedrībai. Jeļena Vorkoviča paskaidro, ka viens no faktoriem, kas palīdzēja sasniegt pozitīvus rezultātus, bija uzņēmuma ātrā un savlaicīgā reakcija uz jauno realitāti, kas izpaudās jau pirms karantīnas pasākumu ieviešanas Eiropā: „Nestlé” pieņēma noteikumu iztikt bez komandējumiem, ierobežoja iekšējās un ārējās sanāksmes, pievērsa vēl lielāku uzmanību higiēnai un darbinieku drošībai, padarot to par prioritāti.
„Nodrošinot vēl augstākus drošības standartus ražošanā, mēs spējām saglabāt ražošanas jaudas un apmierināt pieaugušo pieprasījumu noteiktos preču segmentos. 2020. gadā mūsu uzņēmuma iekšējiem resursiem bija ļoti liela nozīme. Globālās pandēmijas apstākļos mēs spējām strauji reaģēt, pielāgot darbības plānus un prognozes nepārtraukti mainīgajai videi un izvairīties no dārgi izmaksājošām kļūdām,” secina J. Vorkoviča.